Spread the love

Den där flaskan med väteperoxid i ditt badrumsskåp eller första hjälpen-kit kan göra betydligt mer än att ta hand om små skärsår eller skador. Den kan till exempel få dina trädgårdsväxter att växa bättre, rengöra hemmet och tvättmaskinen och förbättra din skönhetsrutin.

Väteperoxid, H2O2, säljs i koncentrationer av tre till tio procent på de flesta apotek. Lösningen med tre procent väteperoxid fungerar perfekt för dessa tips. Den säljs vanligen i en brun flaska eftersom väteperoxid bryts ned i vanligt vatten när den exponeras för värme, ljus och luft. Nedbrytningen är inte skadlig, men själva effekten försvinner, vilket innebär att du bara kommer att använda vanligt vatten. Använd flaskan inom en månad för bäst resultat, men den kan hålla så länge som sex månader efter att den öppnats.

Även om dessa 10 tips om hur du kan använda väteperoxid kommer att imponera på dig, så finns det en sak du absolut inte bör göra: svälja det. Även en lösning med endast tre procent väteperoxid kan orsaka blåsor i munnen, kräkningar och orolig mage.

Desinficera skönhets- och manikyrverktyg

Varje gång du använder pincetter, manikyr- eller pedikyrverktyg eller ögonfransböjare kommer de i kontakt med kroppsvätskor och bakterier. Genom att doppa dem i eller gnugga dem med lite väteperoxid kommer verktygen att desinficeras vilket förhindrar infektioner.

Desinficera tandborstar och tandskydd

Tandborstar, tandställningar och tandskydd kan också desinficeras genom att snabbt doppas i väteperoxid. Skölj dem sedan noga med rent vatten innan du använder dem.

Få väldoftande vackrare fötter

Stinkande fötter är täckta av bakterier som orsakar den dåliga lukten. För att förhindra detta kan du blanda till ett fotbad av en del väteperoxid och tre delar varmvatten. Samma behandling förhindrar också spridningen av fotsvamp, och kan till och med bidra till att mjuka upp förhårdnader och liktornar.

Gör missfärgade naglar vitare

Blanda en del väteperoxid och två delar bikarbonat till en pasta i en skål. Den kan skumma lite i början, men så fort den slutat skumma kan du sprida ut pastan över och under dina naglar. Låt verka i tre minuter och skölj sedan med rent vatten.

Fräscha upp och desinficera kökssvampar

Kökssvampar kan innehålla riktigt läskiga bakterier som.coli och Salmonella. Desinficera dem därför dagligen med en blandning av 50 procent vatten och 50 procent väteperoxid.

Håll skärbrädan bakteriefri

Varje gång du använder en skärbräda i trä eller plast skapas små repor där bakterier kan ansamlas. För att din skärbräda ska förbli säker att använda kan du spraya den med lite väteperoxid.

Rengör ditt kylskåp

Efter att du har rengjort ditt kylskåp kan du spraya insidan med väteperoxid för att avlägsna eventuella kvarvarande bakterier. Låt verka under flera minuter och torka sedan av med rent vatten.

Gör återanvändningsbara matkassar hälsosammare

Återanvändningsbara matkassar är bra för miljön, men inte alltid så bra för din hälsa. Kassarna bör tvättas regelbundet och på rätt sätt. Men om du inte har tid för en mer grundlig tvätt kan du spraya dem med väteperoxid för att avlägsna skadliga bakterier.

Rengör kakelplattor

Det blir inte bara smutsigt mellan kakelplattorna i badrummet och köket, utan fogarna kan också täckas av svartmögel. Ett av de bästa sätten att avlägsna möglet är väteperoxid. För att göra fogarna vita igen kan du blanda ihop en pasta av bikarbonat och väteperoxid. Sprid ut den mellan kakelplattorna (den kommer också att avlägsna tvålrester) och låt verka i fem minuter. Skölj sedan av med rent vatten så ser kakelplattorna som nya ut igen.

Gör dina speglar blankare

Använd en luddfri mikrofibertrasa och väteperoxidspray för att rengöra dina speglar utan att irriterande ränder bildas.