Spread the love

I ditt badrum eller i tvättstugan i källaren eller runt hörnet finns en magisk maskin som kan rengöra mer än bara lakan, handdukar och kläder – tvättmaskinen.

Nyckeln till att framgångsrikt rengöra dessa fyra saker i din tvättmaskin är att välja skontvätt, korrekt vattentemperatur, att lägga mindre objekt i en tvättpåse och undvika torktumlarens höga värme. Du kommer också att lyckas bättre med större objekt om du använder dig av en högeffektiv frontmatad tvättmaskin.

Du kan även tillsätta ett desinfektionsmedel i vattnet för att avlägsna bakterier. En del material tål klorin som blekmedel, men du kan också välja tallbarrsolja eller ett fenoliskt desinfektionsmedel som Lysol för att förhindra skador på vissa material.

Sportutrustning

Du vet säkert hur smutsiga sportkläder och träningskläder kan bli, precis som alla benskydd, knäskydd och kompressionsskydd som exponeras för både smuts och svett när du har dem på dig.

Se bara till att alla kardborrband och remmar är stängda, och lägg alla skydd i en tvättpåse innan du slänger in dem i tvättmaskinen. Ställ in maskinen på skontvätt och använd ett vanligt tvättmedel. Hoppa ALLTID över torktumlaren, och låt i stället sportutrustningen lufttorka utan att exponeras för någon direkt värme.

Yogamattor

Du tvättar ju dina yogatröjor och-byxor i tvättmaskinen, så varför inte slänga in yogamattan också? Det bästa är att välja en frontmatad tvättmaskin eftersom de är mer skonsamma. Men om du har en toppmatad tvättmaskin kan du placera mattan runt den roterande agitatorn i mitten så jämnt som möjligt. Fyll ut maskinen med några handdukar för att förhindra att din tvättmaskin vibrerar allt för mycket.

Ställ in maskinen på skontvätt, varmt eller kallt vatten och använd ett effektivt tvättmedel som Via eller Ariel som kan avlägsna svett och smuts.

Om du behöver använda yogamattan inom kort kan du rulla in den i en torr och absorberande handduk och krama ur den för att avlägsna så mycket vatten som möjligt. Låt mattan torka på en tvättlina eller ett torkställ som inte står i direkt solsken och värme. Placera ALDRIG mattan i torktumlaren.

Ryggsäckar och gymväskor

Så länge du inte har en ryggsäck eller gymväska av läder så kan du lätt tvätta den i tvättmaskinen tillsammans med annan tvätt i liknande färger. Väskor gjorda av textil eller konstläder kan i de allra flesta fall tvättas med riktigt bra resultat. Se bara till att du tömmer alla fack noga, och behandla sedan eventuella fläckar med en fläckborttagningsprodukt. Arbeta in produkten i fläcken med en mjuk borste, och låt verka minst 15 minuter innan du tvättar väskan.

Vänd väskan ut och in, och tvätta med ett effektivt tvättmedel och varmt vatten. Om du är orolig över bakterier eller fotsvamp när det gäller gymväskor kan du också tillsätta ett desinfektionsmedel i tvättmedelsfacket.

Canvasskor och sneakers

Om tillverkaren inte avråder från det kan tennisskor av canvas och även en del tennisskor av läder tvättas i tvättmaskinen. Ta alltid av skosnörena (tvätta dem eller ersätt med nya), ta bort eventuella skoinlägg och lägg sedan skorna i en tvättpåse och tvätta i varmvatten med ett bra tvättmedel.

Om det finns några framträdande fläckar bör du först behandla dem genom att använda en fläckborttagare och låta den verka under 15 minuter innan du tvättar skorna. Om lukten är ett problem kan du också tillsätta 2,5 dl bikarbonat eller ett desinfektionsmedel i tvättvattnet.