Spread the love

Det är lätt att se uppenbar smuts i hemmet, såsom spilld mat på köksbänken, tvålresteri duschen eller en hög med smutstvätt. Men vad sägs om de områden som kanske inte ser särskilt smutsiga ut men faktiskt kan påverka din familjs hälsa negativt?

Vi ska ta en titt på ditt hem rum för rum för att avslöja dold smuts och bakterier och hur du kan göra dig av med dem.

Köket

Köket är ett av de rum som vi spenderar mest tid i, och därmed också det smutsigaste. Allt det som får bakterier att växa – värme, fukt och mat – finns alltid tillgängligt. Lägg dessutom till allt som kommer utifrån såsom rått kött, osköljd frukt och grönsaker och bakterier från alla väskor och ryggsäckar, vilket leder till att köket vimlar av skadliga bakterier som E. Coli.

De områden du bör ha koll på i köket är:

  • Diskhon
  • Diskbänken
  • Dörrhandtag
  • Kylskåp
  • Mindre apparater och köksverktyg

Badrummet

Tyvärr blir det kvar en del bakterier i badrummet efter varje besök. För att försäkra dig om att alla typer av koliforma bakterier kontrolleras bör du fokusera lite extra på strömbrytare, dörrhandtag och handtagen till kranen. Se till att ha desinficerande våtservetter till hands för att lätt kunna rengöra ovan områden varje dag.

Badhanddukar och badrumsmattor bör tvättas i varmt vatten åtminstone varje vecka, och torka helt innan de används igen. Handdukar till händerna bör bytas flera gånger i veckan.

Handfat bör tvättas dagligen med desinficerande våtservetter, och tandborsthållare och glas bör rengöras varje vecka.

När du rengör uppenbart smutsiga delar av badkaret, duschkabinen och toaletten bör du också ta dig tid att torka av plana ytor som väggarna bakom toaletten med desinficerande produkter.

Vardagsrummet

Oavsett om det handlar om vardagsrummet, TV-rummet eller ett spelrum så finns det dold smuts och bakterier på de ställen där familjen oftast samlas. Tänk på hur många gånger ni har rört vid fjärrkontrollen, spelkontrollerna, tangentbordet, surfplattan,hörlurarna och mobiltelefonerna i ditt hem. Har det alltid varit med rengjorda händer?

Alla tangentbord och fjärrkontroller bör torkas av dagligen med en desinficerande våtservett som är säker att använda på elektroniska produkter. Om någon i familjen är förkyld eller har drabbats av något virus bör de rengöras efter varje användning. Och glöm inte bort strömbrytare och dörrhandtag.

Ytterligare en grogrund för bakterier och allergener är klädseln på dina möbler. Tyget exponeras för nysningar, otvättade händer, mjäll och päls från husdjur och smuts från fötter och skor. Många typer av bakterier kan leva flera dagar på dessa ytor.

Minst en gång i veckan bör klädda möbler dammsugas noga med en handdammsugare eller ett passande munstycke från en vanlig dammsugare. Se till att dammsuga under och mellan kuddar där matrester och djurpäls lätt samlas. Fräscha sedan upp och rengör möbeln med en parfymerad eller parfymfri desinficerande spray.

Om någon i ditt hem har drabbats av ett virus eller eksem bör du täcka klädda möbler med lakan eller tvättbara överdrag som kan bytas eller tvättas ofta för att desinficera dem.